Składniki;
150g. miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka(osobno żółtka i białka)
2 szklanki mąki pszennej lub tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek jogurtu naturalnego
850g.umytych śliwek najlepiej węgierki
Kruszonka
1 szklanka mąki pszennej lub tortowej
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g.)
100g. masła
cynamon do posypania
Wykonanie;
Kruszonka;
Wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, dodać masło i posiekać nożem, następnie zagnieść kruszonkę.Przepołowić śliwki, usunąć z nich pestki.
Ciasto;
Masło utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, przez około 3 minuty.dorzucić żółtka i połączyć aż powstanie jednolita masa. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i jogurt, wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i wmieszać je w ciasto. Ciasto przełożyć do blachy o wymiarach 25×35 cm.wyłożonej papierem do pieczenia wyrównać.Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu, posypać kruszonką i cynamonem.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C.z włączoną górną i dolną grzałką przez około55-65 minut, a jeśli śliwki puszczą dużo soku i będzie go widać na wierzchu ciasta-o 5-10 minut dłużej.