CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Składniki;

150g. miękkiego masła

3/4 szklanki cukru

3 jajka(osobno żółtka i białka)

2 szklanki mąki pszennej lub tortowej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

6 łyżek jogurtu naturalnego

850g.umytych śliwek najlepiej węgierki

 

Kruszonka

1 szklanka mąki pszennej lub tortowej

4 łyżki cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego (16g.)

100g. masła

cynamon do posypania

 

Wykonanie;

Kruszonka;

Wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, dodać masło i posiekać nożem, następnie zagnieść kruszonkę.Przepołowić śliwki, usunąć z nich pestki.

 

Ciasto;

 

Masło utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, przez około 3 minuty.dorzucić żółtka i połączyć aż powstanie jednolita masa. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i  jogurt, wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i wmieszać je w ciasto. Ciasto przełożyć do blachy o wymiarach 25×35 cm.wyłożonej papierem do pieczenia wyrównać.Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu, posypać kruszonką i cynamonem.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C.z włączoną górną i dolną grzałką przez około55-65 minut, a jeśli śliwki puszczą dużo soku i będzie go widać na wierzchu ciasta-o 5-10 minut dłużej.

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *