CIASTO ZE ŚLIWKAMI I LUKREM

Składniki:

 

1 kostka margaryny (250 g.)

3 szklanki mąki(przesiać)

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

1 proszek do pieczenia

2 jajka

1 kg. śliwek węgierek

 

Kruszonka:

 

2 szklanki mąki pszennej

2/3 szklanki cukru

1 kostka masła miękkie( 200 g.

1 cukier waniliowy

cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Margarynę roztopić,przestudzić,dodać wszystkie składniki i wymieszać.Ciasto wyłożyć na blachę (wyłożoną pergaminem)i włożyć do lodówki na pół godziny.Umyte i odsączone śliwki przekroić na połówki i wyjąć pestki.Z mąki,cukru,masła i cukru waniliowego zagnieść kruszonkę.Wyjąć ciasto z lodówki.Na cieście rołożyć śliwki skórką do dołu i posypać kruszonką.Piec 40 minut w temperaturze180 C.Po ostudzeniu,ciasto posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *