Składniki:
1 kostka margaryny (250 g.)
3 szklanki mąki(przesiać)
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia
2 jajka
1 kg. śliwek węgierek
Kruszonka:
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 kostka masła miękkie( 200 g.
1 cukier waniliowy
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Margarynę roztopić,przestudzić,dodać wszystkie składniki i wymieszać.Ciasto wyłożyć na blachę (wyłożoną pergaminem)i włożyć do lodówki na pół godziny.Umyte i odsączone śliwki przekroić na połówki i wyjąć pestki.Z mąki,cukru,masła i cukru waniliowego zagnieść kruszonkę.Wyjąć ciasto z lodówki.Na cieście rołożyć śliwki skórką do dołu i posypać kruszonką.Piec 40 minut w temperaturze180 C.Po ostudzeniu,ciasto posypać cukrem pudrem.