Składniki:
1 cukier wanilinowy
25 dag. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag.margaryny
6 żółtek
25 dag. cukru pudru
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
2 opakowania śmietan fixe
2 opakowania ciemnej galaretki
Wykonanie:
Przygotować galaretkę, odstawić do lekkiego stężenia.
Ciasto:
Do miski dać margarynę, cukier, żółtka i cukier wanilinowy. Całość dokładnie utrzeć. Następnie dodać mąkę przesianą przez sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Zarobić ciasto. Podzielić ciasto na dwie części. Ciasta przełożyć na wysmarowane margaryną jednakowe blaszki i wysypane bułką tartą. Ubić pianę z białek i dodać cukier puder na sztywno. Podzielić na pół i przełożyć na obydwa ciasta na brytfannie. Piecz na złoty kolor w 180C.
Masa śmietanowa:
Przygotować żelatynę jak podano na opakowaniu. Śmietanę 30% ubić, dodać cukier puder, przygotowaną żelatynę i śmietan fixe. Wyłożyć na jedno ciasto połowę masy.
Mus:
Śliwki umyć, pozbawić pestek. Zmiksować dokładnie w blenderze. Wymieszać z tężejącą galaretką. Przełożyć na masę śmietanową na placku (jeśli będzie rzadkie, włożyć na kilka minut do lodówki). Wyłożyć na mus drugą część masy. Przykryć drugim plackiem i posypać cukrem pudrem. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę.