CIASTO ZE ŚLIWKAMI NELI

Składniki:

20 dag. cukru

1 cukier wanilinowy

25 dag. mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

25 dag.margaryny

6 żółtek

Piana:

6 białek

25 dag. cukru pudru

Masa:

750 ml. śmietany 30%

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki żelatyny

2 opakowania śmietan fixe

Mus:

40 dag. śliwek węgierek

2 opakowania ciemnej galaretki

Wykonanie:

Przygotować galaretkę, odstawić do lekkiego stężenia.

Ciasto:

Do miski dać margarynę, cukier, żółtka i cukier wanilinowy. Całość dokładnie utrzeć. Następnie dodać mąkę przesianą przez sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Zarobić ciasto. Podzielić ciasto na dwie części. Ciasta przełożyć na wysmarowane margaryną jednakowe blaszki i wysypane bułką tartą. Ubić pianę z białek i dodać cukier puder na sztywno. Podzielić na pół i przełożyć na obydwa ciasta na brytfannie. Piecz na złoty kolor w 180C.

Masa śmietanowa:

Przygotować żelatynę jak podano na opakowaniu. Śmietanę 30% ubić, dodać cukier puder, przygotowaną żelatynę i śmietan fixe. Wyłożyć na jedno ciasto połowę masy.

Mus:

Śliwki umyć, pozbawić pestek. Zmiksować dokładnie w blenderze. Wymieszać z tężejącą galaretką. Przełożyć na masę śmietanową na placku (jeśli będzie rzadkie, włożyć na kilka minut do lodówki). Wyłożyć na mus drugą część masy. Przykryć drugim plackiem i posypać cukrem pudrem. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *