Składniki:
Ciasto:
8 jajek
25 dag. margaryny
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1/2 kg. śliwek
tłuszcz do formy
cukier puder
Wykonanie:
Jajka zmiksować z cukrem na jednolitą masę. Margarynę roztopić,troszkę ostudzić i wlać do jajek. Cały czas mieszając, wsypywać przesiane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Śliwki umyć, przekroić i usunąć pestki. Połowę ciasta wylać na natłuszczoną blachę o wymiarach 25 x 35 cm . Układać śliwki i zalać resztą ciasta. Ciasto piecz około 40 minut w temperaturze180C. Gdy wystygnie, obficie posypac cukrem pudrem.