PIERNICZKI KRAKOWSKIE

Składniki:

 

30 dag .mąki

5 dag. cukru

1/2 szklanki miodu

2 jajka

3 żółtka,

1/2 łyżeczki cynamonu,

1/2 łyżeczki tłuczonych goździków

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Wykonanie:

 

Jajka, żółtka i cukier ubić na gęstą masę, po czym stopniowo dodawać mąkę,  cały czas ucierając. Wlać rozpuszczony miód, dodać cynamon, goździki  i sodę. Dokładnie wyrobić ciasto, zawinąć  czystą ściereczką i zostawić w chłodzie, żeby ?dojrzało?, następnie  rozwałkować na posypanej mąką stolnicy,  wyciąć foremkami ciasteczka i zostawić je na kilka godzin. Ułożyć  ciasteczka na wysmarowanej masłem  blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut na małym  ogniu (do lekkiego zrumienienia).

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *