Składniki:
Ciasto:
40 dag. margaryny
80dag. mąki
20dag. cukru pudru
1 łyżka proszku do pieczenia
8 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Zarobić ciasto kruche, podzielić na dwie części i rozwałkować na dwie jednakowe blaszki wysmarowane i posypane bułką tarta.. Ciasto posmarować cienko marmoladą lub powidłami.
Beza orzechowa:
8 białek
30 dag. cukru
40 dag.mielonych orzechów
Wykonanie:
Białka ubić, dodać cukier kryształ i ubijać na puszystą masę.Dodać zmielone orzechy Delikatnie wymieszać i wylać na dwa przygotowane ciasta i upiec.
w 180 C.około 30minut lub do suchego patyczka.
Krem:
37 i 1/2 dag. masła
15dag. cukru pudru
3 łyżki kakao
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, a pod koniec ucierania dodać kakao.Na jeden upieczony placek wyłożyć krem i przykryć drugim plackiem, pianą do środka. Wierzch udekorować polewą czekoladową.