CUKINIA FASZEROWANA

Składniki:

3 duże cukinie

1  kg mięsa mielonego

1 cebula

30 dag dowolnych grzybów

2 woreczki ryżu

1/2 łyżeczki tymianku

1 łyżka oregano

4 ząbki czosnku

1/2 szklanki ketchupu

2 łyżki maggi

sól

pieprz do smaku

25 dag żółtego sera

Farsz:

 Ryż ugotować. Cebulkę posiekać i delikatnie zrumienić, dodać pokrojone grzyby oraz mielone mięso. Do podsmażonego mięsa dodać suszone zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek ketchup. Wszystko wymieszać, dodać 2 woreczki ugotowanego ryżu, doprawiając maggi w płynie solą i pieprzem. Cukinie przekroić na pół, i wydrążyć miękką część miąższu. Nałożyć farsz, a na górę ułożyć plastry żółtego sera Piec pod przykryciem około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180  C. 5-10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby ser się lekko zrumienił.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *