Składniki:
60 dag. nerek wieprzowych
1 łyżka mąki
3 łyżki oleju
1/4 litra rosołu może być z kostki rosołowej
1 cebula
sól
pieprz
3 łyżki śmietany
Wykonanie:
Nerki starannie opłukać, przeciąć wzdłuż, nie przekrawając całkowicie, wymoczyć w wodzie 30 minut. Zalać wrzątkiem, zagotować, odlać wywar. Ja nerki gotuje 2-3 razy i odlewam wodę. Gdy nerki wystygną, pokroić w skośne plastry grubości 3 cm. Obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla. Wlać szklankę wody, dodać kostkę rosołową, pokrojoną w talarki cebulę i tłuszcz ze smażenia. Dusić do miękkości. Dodać śmietanę i pieprz. Można dodać parę kropel soku z cytryny. Podawać z kaszą gryczaną lub ziemniaczkami.