Składniki:
2 śledzie matiasy (lub 4 gotowe filety)
8 średnich ziemniaków
1 pojemnik (20 dag)śmietany kremówki
2 duże cebule.
4 łyżki masła lub. margaryny
1 łyżka mąki
pieprz,
tłuszcz do formy
Wykonanie:
Odfiletowywać śledzie. W tym celu odciąć głowy i ogony, zdjąć skórę (należy ściągać ją od strony ogona). Rozciąć brzuchy, usunąć kręgosłupy z ośćmi. Moczyć filety zimnej wodzie przez 2-3 godziny. Obrać i umyć ziemniaki, pokroić w cienkie plasterki. Obrać i opłukać cebulę, pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać na patelni 2 łyżki tłuszczu, podsmażyć cebulę na złoty kolor. Osączyć matiasy, pokroić na kawałki. Nasmarować tłuszczem żaroodporne naczynie. Układać warstwami śledzie, ziemniaki i cebule. Każda warstwę posypać obficie pieprzem. Oprószyć zapiekankę łyżką mąki, polać śmietaną. Posypać resztą zmrożonego, a następnie utartego tłuszczu. Wstawić naczynie do piekarnika, zapiekać całość 1 godzinę w temperaturze 200C. Podawać najlepiej z zieloną sałatą bezpośrednio po przygotowaniu.