Składniki;

Biszkopt;
4 jajka
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Wykonanie;

 

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę  po czym wsypać przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać do prostokątnej formy 27 cm x 40 cm.  wyłożonej  papierem do pieczenia, wylać ciasto do formy.Piec nagrzanym piekarniku w temperaturze180 C.przez 12-15 minut.

Masa cytrynowa;
3 szklanki wody
3 cytryny
1 szklanka cukru
3 jajka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru

Wykonanie;

 
Cytryn umyć ,zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok. 2 szklanki wody zagotować z cukrem i sokiem cytrynowym oraz ze startą skórką cytrynową.
1 szklankę wody rozmieszać z 3 jajkami i budyniem. Gdy woda  się zagotuje wlać zmiksowane jajka z budyniem energicznie mieszając i doprowadzić do wrzenia. Gorącą masę cytrynową wylać na biszkopt,odstawić  do wychłodzenia.

Masa śmietankowa;
600 ml.śmietany kremówki 30 %
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki cukru waniliowego

 

Wykonanie;

 

Namoczyć żelatynę w 1/3 szklance wody,a gdy napęcznieje rozpuścić na malutkim płomieniu,nie doprowadzając do zagotowania. Ubić śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego ,po czym wlać rozpuszczoną i letnią żelatynę. Kremówkę wyłożyc na zimną masę budyniową.

Dodatkowo;

24 sztuki  herbatników petit beure

woda z cytryną

Wykonanie;
W wodzie z dodatkiem cytryny leciutko moczyć herbatniki i układać na masie z bitej śmietany. Ułożone herbatniki polać lukrem.

Lukier;
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody

Wykonanie;
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć,i rozsmarować po herbatnikach.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *