Składniki;
Biszkopt;
4 jajka
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie;
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę po czym wsypać przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać do prostokątnej formy 27 cm x 40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, wylać ciasto do formy.Piec nagrzanym piekarniku w temperaturze180 C.przez 12-15 minut.
Masa cytrynowa;
3 szklanki wody
3 cytryny
1 szklanka cukru
3 jajka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
Wykonanie;
Cytryn umyć ,zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok. 2 szklanki wody zagotować z cukrem i sokiem cytrynowym oraz ze startą skórką cytrynową.
1 szklankę wody rozmieszać z 3 jajkami i budyniem. Gdy woda się zagotuje wlać zmiksowane jajka z budyniem energicznie mieszając i doprowadzić do wrzenia. Gorącą masę cytrynową wylać na biszkopt,odstawić do wychłodzenia.
Masa śmietankowa;
600 ml.śmietany kremówki 30 %
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie;
Namoczyć żelatynę w 1/3 szklance wody,a gdy napęcznieje rozpuścić na malutkim płomieniu,nie doprowadzając do zagotowania. Ubić śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego ,po czym wlać rozpuszczoną i letnią żelatynę. Kremówkę wyłożyc na zimną masę budyniową.
Dodatkowo;
24 sztuki herbatników petit beure
woda z cytryną
Wykonanie;
W wodzie z dodatkiem cytryny leciutko moczyć herbatniki i układać na masie z bitej śmietany. Ułożone herbatniki polać lukrem.
Lukier;
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Wykonanie;
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć,i rozsmarować po herbatnikach.