FARSZ Z RODZYNKAMI DO PROSIAKA

Składniki:

Wątróbka i płucka z prosięcia

10 dag słoniny

1 kajzerka

1łyżka masła

3 jajka,

2 łyżki tartej bułki

15 dag. rodzynek

1/2 łyżeczki cukru

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Pokrojoną w plastry słoninę, wątróbkę i płucka krótko poddusić na niewielkim ogniu, przestudzić, drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę, połączyć z wymoczoną w mleku bułką. Utrzeć żółtka z masłem na puszystą masę, doprawić solą, pieprzem, gałką i dokładnie wymieszać z farszem. Dodać sparzone wrzątkiem rodzynki, cukier, tartą bułkę i ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *