Składniki:
Ciasto:
4 jajka
15 dag. cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
8 dag. mąki pszennej
8 dag. maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do blachy
Krem cytrynowy:
20 dag. śmietany kremówki
8 dag. cukru
3 płatki białej żelatyny
2 jajka
otarta skórka i sok z l cytryny
2-3 łyżki konfitury z borówek
1-2 łyżki cukru
Wykonanie:
Ciasto:
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka, dodając 3 łyżki ciepłej wody. Podczas ubijania dodawać stopniowo żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Rozsmarować równomiernie ciasto biszkoptowe na natłuszczonej blasze piekarnika. Piec około 12 minut w temperaturze 175C. Wyjąć na posypaną cukrem ściereczkę, pozostawić do ostygnięcia.
Krem cytrynowy:
Namoczyć żelatynę w dużej ilości zimnej wody. Oddzielić żółtka od białek. Rozetrzeć żółtka z 5 dag. cukru i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Wycisnąć żelatynę, rozpuścić w małej ilości wody. Połączyć z sokiem z cytryny, dodawać stopniowo żółtek. Ubić białka. Ubić na sztywno śmietanę, dodając resztę cukru. Połączyć żółtka z pianą i połowę śmietany, wymieszać, wstawić na 10 minut do lodówki. Wyciąć z biszkopta foremką (o średnicy 6,5 cm) 16 kwiatków. Połowę posmarować konfiturą z borówek. Kiedy krem zacznie zastygać, delikatnie wymieszać, napełnić szprycę. Wycisnąć krem na biszkopty posmarowane konfiturą. Wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu przykryć pozostałymi biszkoptami. Napełnić resztą bitej śmietany szprycę o nasadce w kształcie gwiazdki, a następnie udekorować gotowe ciasteczka kleksem śmietany oraz borówkami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.