Składniki;
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
25 dag. miodu
10 dag .masła
3 jajka
1 przyprawa do piernika
2 łyżeczki sody
tłuszcz do formy
Lukier:
1białko jaja
około 20 dag. cukru pudru
aromat cytrynowy
Wykonanie;
Na małym ogniu roztop masło i miód, mieszając. Jajka utrzyj z cukrem, wlej masło z miodem. Ucieraj mikserem i wsypuj po trochu mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Ciasto odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce. Rozwałkowuj po kawałku ciasta i wycinaj pierniczki. Ułoż na natłuszczonej blaszce, piecz w nagrzanym piekarniku 10-15 minut w 160 C.
Lukier:
Ukręć lukier z podanych składników, powinien być gęsty. Włóż do rękawa cukierniczego, udekoruj pierniczki.