Składniki:
Biszkopt:
4 łyżki kakao
2/3 szklanki mąki
sól
2/3 szklanki cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
400 ml .kremówki
2/3 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
2 opakowania zagęstnika do śmietany
czekolada
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubij z cukrem na sztywno. Dodaj żółtka, zmiksuj. Wsyp kakao, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wymieszaj. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto. Piecz 18 minut w temperaturze 180 C.
Krem:
Kremówkę ubij z cukrem. Wsyp wiórki kokosowe, zagęstniki do śmietany, zmiksuj lub dokładnie utrzyj. Schłodź. Lekko wilgotną ściereczkę posyp cukrem pudrem. Przełóż na nią ciasto, zwiń w rulon. Ostudź. ciasto rozwiń ściereczkę zdejmij. 3/4masy rozsmaruj na biszkopcie ponownie zwiń w rulon . Posmaruj resztą kremu. Czekoladę (najlepiej gorzką) rozpuść razem z 3 łyżkami wody. Ostudź, polej wierzch rolady. Wstaw do lodówki na kilka godzin.