Składniki:

 

Biszkopt:

4 łyżki kakao

2/3 szklanki mąki

sól

2/3 szklanki cukru

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

400 ml .kremówki

2/3 szklanki wiórków kokosowych

2 łyżki cukru

2 opakowania zagęstnika do śmietany

czekolada

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubij z cukrem na sztywno. Dodaj żółtka, zmiksuj. Wsyp kakao, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wymieszaj. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto. Piecz 18 minut w temperaturze 180 C.

Krem:

Kremówkę  ubij z cukrem. Wsyp wiórki kokosowe, zagęstniki do śmietany, zmiksuj lub dokładnie utrzyj. Schłodź. Lekko wilgotną ściereczkę posyp cukrem pudrem. Przełóż na nią ciasto, zwiń w rulon. Ostudź. ciasto rozwiń  ściereczkę zdejmij. 3/4masy rozsmaruj na biszkopcie ponownie zwiń w rulon . Posmaruj resztą kremu. Czekoladę (najlepiej gorzką) rozpuść razem z 3 łyżkami wody. Ostudź, polej wierzch rolady. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *