CZEKOLADOWE CUDO Z BIALEJ CZEKOLADY

Składniki:

 

 

125 ml. mleka

2 łyżki mleka

szczypta soli

1 łyżeczka cukru

1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej

1 żółtko

0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

0,25 szklanki posiekanej białej czekolady lub groszków z białej czekolady

0,5 łyżeczki skórki otartej ze sparzonej i wyszorowanej cytryny

1 łyżeczka soku z cytryny

2-3 łyżki bitej śmietany

Wykonanie:

 

Podgrzać 125 ml. mleka. Nie gotować. Utrzeć żółtko z cukrem, aż masa zbieleje, dodać sok i skórkę z cytryny. Rozpuścić mąkę w 2 łyżkach mleka, dodać do masy żółtkowej i dobrze wymieszać. Powoli, stopniowo wlewać gorące mleko do żółtek. Przelać całość do garnka, w którym gotowało się mleko i podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać białą czekoladę i dobrze wymieszać. Przelać do czystej miski, położyć bezpośrednio na kremie folię spożywczą (żeby nie powstał kożuch) i odstawić do ostygnięcia. Zimny krem wymieszać z bitą śmietaną. Ja podałam ten krem z kwaskowym pure z mrożonych truskawek i posypałam na wierzchu pokruszonymi bezikami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *