Składniki:
125 ml. mleka
2 łyżki mleka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej
1 żółtko
0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
0,25 szklanki posiekanej białej czekolady lub groszków z białej czekolady
0,5 łyżeczki skórki otartej ze sparzonej i wyszorowanej cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
2-3 łyżki bitej śmietany
Wykonanie:
Podgrzać 125 ml. mleka. Nie gotować. Utrzeć żółtko z cukrem, aż masa zbieleje, dodać sok i skórkę z cytryny. Rozpuścić mąkę w 2 łyżkach mleka, dodać do masy żółtkowej i dobrze wymieszać. Powoli, stopniowo wlewać gorące mleko do żółtek. Przelać całość do garnka, w którym gotowało się mleko i podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać białą czekoladę i dobrze wymieszać. Przelać do czystej miski, położyć bezpośrednio na kremie folię spożywczą (żeby nie powstał kożuch) i odstawić do ostygnięcia. Zimny krem wymieszać z bitą śmietaną. Ja podałam ten krem z kwaskowym pure z mrożonych truskawek i posypałam na wierzchu pokruszonymi bezikami.