KOŁDUNY ZE ŚLEDZIEM

Składniki:

Na ciasto:

1szklanka mąki

1 jajko,

sól

woda.

Na farsz:

5 dag suszonych grzybów

2 cebule

1 solony śledź

1 jajko

olej

sól

pieprz

grzyby suszone

 

Wykonanie:

 

Grzyby moczę przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia, w tej samej wodzie gotuję, odcedzam i siekam. Śledzia moczę około 2 godziny (kilkakrotnie zmieniam wodę). Cebulę obieram, kroję  w drobną kosteczkę, przesmażam na oleju. dodaję grzyby i chwilę duszę razem. Odstawiam do ostygnięcia. Wymoczonego śledzia obieram ze skory i ości. Bardzo drobno kroję i mieszam z przestudzonymi grzybami. Przyprawiam solą i pieprzem. Z podanych składników zagniatam ciasto. Cienko rozwałkowuję, wykrawam szklanką krążki. Na każdy nakładam farsz i dokładnie  zlepiam. Porcje kołdu nów  Grzyby moczę przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia, w tej samej wodzie gotuję, odcedzam i siekam. Śledzia moczę około 2 godziny (kilkakrotnie zmieniam wodę). Cebulę obieram, kroję w drobną kosteczkę, przesmażam na oleju. dodaję grzyby i chwilę duszę razem Odstawiam do ostygnięcia. Wymoczonego śledzia obieram ze skóry i ości. Bardzo drobno kroje i mieszam z przestudzonymi grzybami. Przyprawiam solą i pieprzem .Z podanych składników zagniatam ciasto. Cienko rozwałkowuję, wykrawam szklanką krążki. Na każdy nakładam farsz i dokładnie zlepiam. Porcje kołdunów wrzucam na osolony wrzątek, gotuję minutę od wypłynięcia. Wyjmuję łyżką cedzakową.Podaję podsmażone i okraszone cebulką przysmażoną na oleju . Wyjmuję łyżką cedzakową. Podaję podsmażone i okraszone cebulką przysmażoną na oleju.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *