CZEKOLADOWO- SEROWY

Składniki:

 

Ciasto:

15 dag mąki

6 jajek

3/4 szklanki  cukru

2 opakowania cukru waniliowego

1opakowanie kropelek czekoladowych

6 łyżek rumu

Krem:

2 czekolady deserowe

2 szklanki kremówki

40 dag. trzykrotnie mielonego białego sera

2 żółtka

2 łyżki cukru pudru

1,5 łyżeczki żelatyny

 cukier waniliowy

 

Wykonanie:

 

ciasto:

 

Z białek ubić sztywną pianę. Nadal ubijając, porcjami dodawać cukier i cukier  waniliowy. Następnie wymieszać z żółtkami, kropelkami czekoladowymi i powoli wsypywać mąkę. Przełożyć ciasto do nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy z kominkiem (można także użyć zwykłej tortownicy i na jej środku postawić prosty kubeczek bez ucha lub kokilkę). Piec 30 minut w temperaturze 180 C. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy krążki, skropić rumem. W rondelku lekko podgrzać śmietanę, dodać żelatynę, połamaną na małe kawałeczki czekoladę, powoli mieszać, aż składniki się rozpuszczą, po czym wystudzić i mocno schłodzić w lodowce. Z żółtek i cukru pudru utrzeć puszysty kogel-mogel, starannie wymieszać go z 1/3 czekoladowej śmietanki ubitej z cukrem waniliowym, a na końcu z masą serową. Przełożyć krążki ciasta przygotowaną masą. Wierzch i boki tortu starannie posmarować pozostałą śmietanką czekoladową. Wstawić gotowy tort na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem oprószyć wiórkami czekoladowymi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *