Składniki:
8 nektarynek
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej lub cytrynowe
1puszka niesłodzonego zagęszczonego mleka
60 dag. twarogu
4 łyżki likieru amaretto lub kilka kropli olejku migdałowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki maku
Wykonanie:
Nektarynki umyj, usuń pestki, zmiksuj. Galaretki rozpuść w pół litra gorącej wody. Ostudź, wymieszaj ze zmiksowanymi owocami. Połowę musu rozlej do szklanek (po 3 łyżki), wstaw do lodówki, by zastygł. Resztę musu pozostaw w temperaturze pokojowej. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody. Podgrzej ,rozpuść Twaróg utrzyj z cukrem pudrem. Zimne mleko ubij z cukrem waniliowym. Dodaj twaróg i żelatynę, wymieszaj. Dodaj likier lub olejek migdałowy i mak, wymieszaj. Twarożkiem napełnij szklanki z musem. Przykryj pozostałym musem.