DORSZ W SOSIE KREMOWYM

Składniki:

 4 filety z dorsza
 marchewka
cebula

por
30 dag śmietany 18-proc.
 2 woreczki ryżu
 sok z 1/2 cytryny
 olej
 mąka
 po łyżeczce posiekanej natki pietruszki, koperku i szczypiorku
 sól

pieprz

Wykonanie:

Ryż gotujemy na sypko. Filety myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Obtaczamy w mące, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut. Następnie rumienimy z obu stron na oleju. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Pora oczyszczamy i kroimy w pół plastry.  Warzywa smażymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą. Mieszamy. Wkładamy ryby. Śmietanę mieszamy z zieleniną. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy rybę z warzywami. Dusimy 15 minut. Podajemy z ryżem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *