Składniki:
80 dag. fileta z dorsza
1 puszka(850g) pomidorów w zalewie
20 czarnych oliwek
3 cebule
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka masła
1 łyżka sojowego
sól
pieprz
słodzik lub cukier
1 pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Pokroić cebulę w kostkę, zeszklić na maśle. Przetrzeć pomidory (z zalewą dodać do cebuli, zagotować. 12 oliwek Posiekać. Wrzucić do sosu, dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, słodzikiem lub cukrem, sosem sojowym łyżką soku z cytryny. Skropić filety sokiem z cytryny. Posypać solą i pieprzem, pokroić w kostkę. Włożyć do sosu, gotować od 8- do 10 minut. Przybrać danie natką oliwkami.