DROŻDŻOWIEC Z KRUSZONKĄ

Składniki:

 

10 dag. drożdży

1 szklanka cukru

cukier waniliowy

4 jajka

1 szklanka oleju

3/4 szklanki mleka

4 szklanki mąki

szczypta soli

Kruszonka:

1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru

1szklanka mąki

20 dużych truskawek

Wykonanie:

 

Drożdże pokrusz, wsyp do miski. Dodaj po kolei pozostałe składniki  nie mieszaj .Odstaw na 3 godziny w ciepłe miejsce. Składniki na kruszonkę zagnieć, wstaw do lodówki. Wyrośnięte ciasto utrzyj lub zmiksuj. Blaszkę (24×36 cm) natłuść, włej ciasto, wyrównaj. Ułóż truskawki, posyp kruszonką. Piecz około 30 minut w 180 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *