DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI

Składniki:

 

1 kg. mąki

4 żółtka

2 jajka

8 łyżek cukru

25 dag. margaryny lub masła

10 dag. drożdży świeżych

1i 1/2 szklanki mleka

2 łyżki octu

1 cukier waniliowy

sól

1 litr jagód

 

Wykonanie:

 

Margarynę rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Mleko podgrzać z łyżką cukru, dodać drożdże i odstawić do wyrośnięcia na około 15 -20 minut. Jajka, żółtka cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, drożdże, ocet, sól i margarynę i wszystko bardzo dokładnie wyrobić. W razie potrzeby dodać mąki lub mleka. Cisto ma lekko odchodzić od ręki. Odstawić miskę w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 C. na program góra-dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać po małym kawałku ciasta, wyrabiać płaskie placuszki, nałożyć jagód łyżką i zwinąć dokładnie tak jak robi się pyzy z mięsem. Układać w odstępach na blaszce ponieważ urosną podczas pieczenia. Piec około 20 minut aż lekko zbrązowieją. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *