Składniki:
1 kg. mąki
4 żółtka
2 jajka
8 łyżek cukru
25 dag. margaryny lub masła
10 dag. drożdży świeżych
1i 1/2 szklanki mleka
2 łyżki octu
1 cukier waniliowy
sól
1 litr jagód
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Mleko podgrzać z łyżką cukru, dodać drożdże i odstawić do wyrośnięcia na około 15 -20 minut. Jajka, żółtka cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, drożdże, ocet, sól i margarynę i wszystko bardzo dokładnie wyrobić. W razie potrzeby dodać mąki lub mleka. Cisto ma lekko odchodzić od ręki. Odstawić miskę w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 C. na program góra-dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać po małym kawałku ciasta, wyrabiać płaskie placuszki, nałożyć jagód łyżką i zwinąć dokładnie tak jak robi się pyzy z mięsem. Układać w odstępach na blaszce ponieważ urosną podczas pieczenia. Piec około 20 minut aż lekko zbrązowieją. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.