Składniki:
1 kg. mąki
10 dag drożdży
2 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
Wykonanie:
W połowie ciepłego mleka i w 2 łyżkach cukru rozpuścić drożdże, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, zrobić w środku wgłębienie, wsypać cukier, wlać roztrzepane jajka, dodać wyrośnięte drożdże , wyrabiać dolewając resztę ciepłego mleka, na końcu dodać olej lub masło. Jeśli ciasto przykleja się do rąk, dosypać mąki, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawić na około 50 minut w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Po wyrośnięciu rozwałkować posypując mąką, wykrawać szklanką krążki, kładąc na środku łyżeczkę marmolady Dokładnie zlepić i układać na blaszce z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym, zlepioną stroną do dołu. Piec w temperaturze 180 st. około 15 minut Można przed pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka.