Składniki:
60 dag.mąki pszennej
2 i 1/2 dag. świeżych drożdży
10 dag. cukru
szczypta soli
2 jajka
125 ml. oleju
250 m. mleka
Wykonanie:
Z drożdży, 2 łyżek mąki i 4 łyżek mleka przygotować zaczyn. Odstawić na 15 minut by powiększył swoja objętość. Mleko zmieszać z olejem, cukrem i solą. mąkę przesiać przez sitko, dodać rozbełtane jajka i zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce by urosło. Przenieść na stolnicę, delikatnie podsypany mąką i podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować i wyciąć cztery kółka np. filiżanką.Od razu przełożyć na blachę wyłożoną papierem. W każdym kółku zrobić dołek np.dnem szklanką . Brzegi drożdżówek posmarować rozbełtanym żółtkiem z dodatkiem jednej łyżki mleka. W środek wkładać truskawki pokrojone na mniejsze cząstki. Posypać kruszonką.
Składniki:
kruszonka:
10 dag . masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4-5 łyżek mąki pszennej
Wykonanie:
Gotowe drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 20-25 minut lub do suchego patyczka.