DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

60 dag.mąki pszennej

2 i 1/2 dag. świeżych drożdży

10 dag. cukru

szczypta soli

2 jajka

125 ml. oleju

250 m. mleka

Wykonanie:

Z drożdży, 2 łyżek mąki i 4 łyżek mleka przygotować zaczyn. Odstawić na 15 minut by powiększył swoja objętość. Mleko zmieszać z olejem, cukrem i solą. mąkę przesiać przez sitko, dodać rozbełtane jajka i zaczyn drożdżowy. Wyrobić  ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce by urosło. Przenieść na stolnicę, delikatnie podsypany mąką i podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować i wyciąć cztery kółka np. filiżanką.Od razu przełożyć na blachę wyłożoną papierem. W każdym kółku zrobić dołek np.dnem szklanką  . Brzegi drożdżówek posmarować rozbełtanym żółtkiem z dodatkiem jednej łyżki mleka. W środek wkładać truskawki pokrojone na mniejsze cząstki. Posypać kruszonką.

Składniki:

kruszonka:

10 dag . masła

3 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

4-5 łyżek mąki pszennej

 

Wykonanie:

 

Gotowe drożdżówki wkładamy do piekarnika  nagrzanego do 180C i pieczemy około 20-25  minut lub do suchego patyczka.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *