Składniki:
Ciasto:
300-350 g mąki pszennej
2 dag.świeżych drożdży
1 jajko
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
szczypta soli
Masa:
1 budyń waniliowy z cukrem
10 dag. cukru pudru
3 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
20 dag.serka homogenizowanego
Ponadto:
1 kg. jabłek
15 dag.konfitur wiśniowych
3 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
1/2 szklanki ciepłego mleka wymieszać z drożdżami, 2 łyżkami mąki i cukru. Wlać do zagłębienia w pozostałej przesianej mące wsypanej do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać roztrzepane jajko, szczyptę soli i tyle mleka, by wyrobić gładkie i miękkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Masa:
Jajka ubić z cukrem, dodać twarożek, śmietanę i proszek budyniowy, zmiksować na gładką masę.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyłożyć na prostokątną blachę, formując brzeg o wysokości 1 cm.odstawić do wyrośnięcia. Masę budyniową rozsmarować na cieście. Ułożyć na niej jabłka, a na nich łyżeczką rozłożyć konfitury robiąc kleksy. Posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do nagrzanego 180 C. piekarnika i piec około 30- 40 minut.