Składniki;
1 kg ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
mąka ziemniaczana
szczypta gałki muszkatołowej
1 jajko
Wykonanie;
Ziemniaki obrać ugotować w osolonej wodzie , odcedzić przecisnąć przez praskę, dokładnie ugnieść i wyrównać powierzchnię. Uformowaną masę ziemniaczaną podzielić na 4 części. Wyjąć jedną cześć masy ziemniaczanej dać na wierzch na ziemniaki i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki mąki pszennej.Mąki ma być równo z ziemniakami w misce, dodać jajko , doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie wyrobić gładką masę, ciasto nie może lepi się do rąk , gdyby się lepiło to dosypać troszeczkę mąki ziemniaczanej i wyrobić , formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w bułce tartej,smażyć w głębokim i gorącym oleju lub smalcu jak frytki,często mieszając. Osączyć na ręczniku papierowym.Du finki jak ktoś nie chce obtoczyć w bułce tartej to można smażyć bez panierki. Uważać bo te kluski lubią pękać i pryskają, a są gorące można się poparzyć.