PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki:

40 dag.

1 kajzerka

1 cebula

2 łyżkach oleju

1 całe jajko

sól

pieprz

słodka sproszkowana papryka

 

Wykonanie:

 

Ugotowane mięso zmielić na drobnym sicie razem z namoczona i odciśniętą bułką i zeszkloną cebulką na 2 łyżkach oleju . Przełożyć do miski, dodać jajko i przyprawy. Wyrobić na gładką masę. Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki,bo zimne pęka i trudno się wałkuje. Blat podsypać mąką i odciąć pasek ciasta o szerokości 10 cm. Rozwałkować na 4 mm. Wzdłuż paska układać farsz i zwijać delikatnie jak roladę.Pociąć na 4 cm. kawałki.Lekko spłaszczyć dłonią. Przed włożeniem do piekarnika posmarować każdy rozbełtanym żółtkiem. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 200C. Najbardziej smakują ciepłe z filiżanką czerwonego barszczu.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *