DWUKOLOROWY WARKOCZ DROŻDŻOWY

Składniki:

 

1 kg. mąki

400 ml. mleka

15 dag. cukru

10 dag. masła lub margaryny

4 dag świeżych drożdży

1 żółtko

2 czubate, łyżki kakao

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka soli

tłuszcz do smarowania blachy

 

Wykonanie:

 

Rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka.

Jasne ciasto:

Wsypać do miski pół kilograma mąki, 8 dag cukru i pół łyżeczki soli. Podgrzać połowę mleka (200 ml), rozpuścić w nim 5 dag tłuszczu. Trochę przestudzić, dodać do mąki. Zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na pół godziny, jeszcze raz wyrobić.

Ciasto czekoladowe:

Zmieszać pozostałe pół kilograma mąki z resztą cukru, soli oraz drożdży. Podgrzać pozostałe mleko, rozpuścić resztę tłuszczu, dodać 2 czubate łyżki kakao, dobrze wymieszać. Zagnieść składniki na jednolitą masę, podobnie jak jasne ciasto odstawić na pół godziny, jeszcze raz dobrze wyrobić. Z obu porcji ciasta uformować po dwa paski. Ułożyć na przemian obok siebie ciemne i jasne paski ciasta, a następnie upleść z nich warkocz. Nasmarować tłuszczem blachę piekarnika, ułożyć ciasto na blasze, odstawić na kolejne pół godziny, aby jeszcze trochę wyrosło. Rozbełtać żółtko, posmarować warkocz z ciasta. Piecz przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 C. Po upieczeniu wyjąć ciasto na kuchenną kratkę i pozostawić do ostygnięcia (nie należy nigdy kroić gorącego ciasta!). Przed podaniem oprószyć dokładnie cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *