Składniki:
1 kg. mąki
400 ml. mleka
15 dag. cukru
10 dag. masła lub margaryny
4 dag świeżych drożdży
1 żółtko
2 czubate, łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soli
tłuszcz do smarowania blachy
Wykonanie:
Rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka.
Jasne ciasto:
Wsypać do miski pół kilograma mąki, 8 dag cukru i pół łyżeczki soli. Podgrzać połowę mleka (200 ml), rozpuścić w nim 5 dag tłuszczu. Trochę przestudzić, dodać do mąki. Zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na pół godziny, jeszcze raz wyrobić.
Ciasto czekoladowe:
Zmieszać pozostałe pół kilograma mąki z resztą cukru, soli oraz drożdży. Podgrzać pozostałe mleko, rozpuścić resztę tłuszczu, dodać 2 czubate łyżki kakao, dobrze wymieszać. Zagnieść składniki na jednolitą masę, podobnie jak jasne ciasto odstawić na pół godziny, jeszcze raz dobrze wyrobić. Z obu porcji ciasta uformować po dwa paski. Ułożyć na przemian obok siebie ciemne i jasne paski ciasta, a następnie upleść z nich warkocz. Nasmarować tłuszczem blachę piekarnika, ułożyć ciasto na blasze, odstawić na kolejne pół godziny, aby jeszcze trochę wyrosło. Rozbełtać żółtko, posmarować warkocz z ciasta. Piecz przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 C. Po upieczeniu wyjąć ciasto na kuchenną kratkę i pozostawić do ostygnięcia (nie należy nigdy kroić gorącego ciasta!). Przed podaniem oprószyć dokładnie cukrem pudrem.