Składniki:
1,25 kg czerwonej papryki
2 cytryny (20 dag)
1 kg cukru
3 goździki
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
sól
Wykonanie :
Cytryny wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać w gorącej wodzie, osuszyć, otrzeć skórkę i odstawić przykrytą, aby nie wyschła. Z otartych owoców wycisnąć sok. Paprykę umyć, osączyć, oczyścić z gniazd nasiennych oraz białych włókien, zmiksować lub zmielić. Do masy paprykowej dodać cukier, szczyptę soli i 1/3 szklanki wody. Dusić na małym ogniu 10 minut w płaskim rondlu z grubym dnem, często mieszając. Następnie wlać sok cytrynowy. Dżem dusić, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Goździki utłuc w moździerzu. Krótko przed zakończeniem duszenia dodać przyprawy i skórkę cytrynową. Gorący dżem włożyć do słoików twist off i zakręcić. Pasteryzować 15 minut. Podawać jako dodatek do mięs, dziczyzny ryb i jajek.