ESKOLAPKI W SOSIE KOPERKOWYM

Składniki:

2 szklanki kaszy jaglanej

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 szklanka płatków owsianych

1jajko

olej

sól

pieprz lub dowolne przyprawy nadające zdecydowany smak wg. swojego uznania.

Składniki:

Sos koperkowy:

1/2 litra mleka

1/4 kostki masła

2 łyżki pszennej mąki,

pęczek koperku

sok z połowy cytryny

sól

pieprz

Wykonanie:

Ugotować kaszę jaglaną w1 litrze lub rosołu wody aby była miękka, ale nie rozgotowana. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, wymieszać z kaszą, płatkami i przyprawami. Z masy uformować eskalopki i łyżką kłaść na mocno rozgrzany olej, rumienić z obu stron.

Sos koperkowy:

Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, mieszając rozprowadzić ją mlekiem, dodać sok z cytryny, drobno posiekany koper, przyprawy i zagotować. gorącym sosem polać eskalopki. Podawać z ziemniakami smażonymi, piure lub kopytkami oraz surówką z białej kapusty, kukurydzy i papryki, doprawioną sosem winegret.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *