Składniki:
2 szklanki kaszy jaglanej
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 szklanka płatków owsianych
1jajko
olej
sól
pieprz lub dowolne przyprawy nadające zdecydowany smak wg. swojego uznania.
Składniki:
Sos koperkowy:
1/2 litra mleka
1/4 kostki masła
2 łyżki pszennej mąki,
pęczek koperku
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
Wykonanie:
Ugotować kaszę jaglaną w1 litrze lub rosołu wody aby była miękka, ale nie rozgotowana. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, wymieszać z kaszą, płatkami i przyprawami. Z masy uformować eskalopki i łyżką kłaść na mocno rozgrzany olej, rumienić z obu stron.
Sos koperkowy:
Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, mieszając rozprowadzić ją mlekiem, dodać sok z cytryny, drobno posiekany koper, przyprawy i zagotować. gorącym sosem polać eskalopki. Podawać z ziemniakami smażonymi, piure lub kopytkami oraz surówką z białej kapusty, kukurydzy i papryki, doprawioną sosem winegret.