F0CACCIA Z CZERWONĄ CEBULĄ

Składniki:

 

45 dag. mąki

1i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu (można zastąpić suszonym)

5 łyżek oliwy

1 czerwona cebula

1łyżka gruboziarnistej soli morskiej do posypania

 

Wykonanie:

 

Drożdże, mąkę i sól wymieszaj. Posyp rozmarynem. W środku zrób wgłębienie. Oliwę wymieszaj z 300 ml .letniej wody, wlej do wgłębienia. Delikatnie połącz ze sobą składniki tak, by powstało miękkie ciasto. Ciasto zagniataj 8-10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Gdy ciasto podwoi objętość, zagniataj ponownie około minuty. Ciasto wyłóż na blachę polaną oliwą, rozciągnij na kształt okrągłego placka o średnicy. 30 cm. Odstaw do wyrośnięcia. Końcem drewnianej łyżki na całej powierzchni ciasta zrób co 5 cm. dziurki. Na cieście rozłóż talarki cebuli, skrop oliwą, posyp solą. Piecz 20-30 minut w 200 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *