Składniki:
45 dag. mąki
1i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu (można zastąpić suszonym)
5 łyżek oliwy
1 czerwona cebula
1łyżka gruboziarnistej soli morskiej do posypania
Wykonanie:
Drożdże, mąkę i sól wymieszaj. Posyp rozmarynem. W środku zrób wgłębienie. Oliwę wymieszaj z 300 ml .letniej wody, wlej do wgłębienia. Delikatnie połącz ze sobą składniki tak, by powstało miękkie ciasto. Ciasto zagniataj 8-10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Gdy ciasto podwoi objętość, zagniataj ponownie około minuty. Ciasto wyłóż na blachę polaną oliwą, rozciągnij na kształt okrągłego placka o średnicy. 30 cm. Odstaw do wyrośnięcia. Końcem drewnianej łyżki na całej powierzchni ciasta zrób co 5 cm. dziurki. Na cieście rozłóż talarki cebuli, skrop oliwą, posyp solą. Piecz 20-30 minut w 200 C.