Składniki:
3 duże strąki czerwonej papryki
10 dag .ryżu
10 dag. mielonego mieszanego mięsa
3 łyżki sera białego półtłustego
1 masło
1duża cebula
sól
pieprz
Wykonanie;
Papryki umyj, osusz. Odetnij wierzchy. Delikatnie wydrąż gniazda nasienne, nie przecinając skórki. Ryż opłucz, wsyp do osobnego wrzątku. Ugotuj (około 20 minut). Osącz, ostudź. Cebulę obierz, posiekaj. Łyżkę masła stop na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj mielone mięso, podsmaż. Oprósz pieprzem. Przełóż do naczynia, lekko ostudź. Dodaj ryż i biały ser, wymieszaj. Przypraw do smaku. składniki farszu Farszem ściśle napełnij papryki. Na wierzchu ułóż po pół łyżeczki masła. Przykryj odciętymi wierzchami. Papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na dno wlej niewielką ilość wody lub bulionu. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut w temp. 180°C.