FASZEROWANE POLĘDWICZKI

Składniki:

 

1 łyżka cukru

40 ml. brandy

60 g. suszonych śliwek

60 g. suszonych gruszek

2 polędwice wieprzowe (300 g. każda)

sól

pieprz czarny tłuczony

120 g .sera z niebieską pleśnią typu rogueford

4 łyżki oleju

2 cebule

100 ml. czerwonego wina

Wykonanie:

 

Do rondelka wlać 200 ml. wody, dodać cukier i brandy, lekko podgrzać, wrzucić suszone gruszki i śliwki, pogotować przez chwilę. Zdjąć z ognia i odstawić na około 30 minut, by suszone owoce dobrze się zamarynowały i przy okazji zmiękły. Polędwicę opłukać, osuszyć. Przeciąć wzdłuż, lekko rozbić, oprószyć solą i tłuczonym (lub grubo zmielonym) pieprzem. Rozłożyć na blacie. Marynowane owoce odsączyć, ser pleśniowy pokroić na mniejsze kawałeczki. Na środku polędwiczek ułożyć ser i suszone owoce, mięso zwinąć w roladki, zawiązać nicią kuchenną. Na patelni rozgrzać olej szybko podsmażyć na nim  roladki. Cebulę obrać pokroić w talarki , rozłożyć je w brytfannie Na cebuli ułożyć roladki. Wlać wysmażony sos z patelni. Podlać winem(lub małą ilością bulionu) Piec około 15 minut w 180 C. Polędwiczki serwować Np. z surówką z białej rzepy (z sosem jogurtowym) albo z marchwi i jabłka.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *