Składniki;
5 żółtek
1 łyżka cukru waniliowego
5 dag. masła
1 kieliszek wódki lub koniaku
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
30 dag.mąki pszennej
szczypta soli
50 dag. smalcu lub oleju do smażenia
Ponadto;
cukier puder do posypania
Wykonanie;
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, masłem i koniakiem lub wódką na jednolitą masę. Dodać śmietanę oraz przesianą mąkę ze szczyptą soli. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Następnie przez około 10-15 minut wybijać ciasto drewnianym wałkiem, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Podzielić ciasto na 3 – 4 części i partiami rozwałkować jak najcieniej. W czasie rozwałkowywania starać się podsypywać jak najmniej mąki. Ciasto pokroić na paski o długości 10-15 cm. i szerokości 3 cm. Na środku każdego paska zrobić podłużne 5 -6 cm nacięcie i przez to nacięcie przewinąć koniec paska. Smażyć partiami na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku i oprószyć przez sitko cukrem pudrem.