FILETY RYBNE W TYMIANKU

Składniki:

 

80 dag. filetów z morszczuka (mintaja, halibuta)

2 łyżki soku z cytryny

ćwierć łyżeczki otartej skórki z cytryny

1 jajko

2-4 łyżki mąki

ćwierć szklanki mleka

1łyżka stopionego masła

2-3 łyżki oleju

1łyżka masła

2-3 łyżeczki drobniutko utartego, suszonego tymianku

pieprz

sól

 

Wykonanie:

 

Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zostawić w chłodnym miejscu na pół godziny. Jajka dokładnie rozkłócić z mlekiem, tymiankiem, otartą skórką z cytryny, solą, stopionym masłem i stale mieszając dodawać porcjami mąkę, wyrobić dość gęste naleśnikowe ciasto. Filety leciutko oprószyć mąką, zanurzać w cieście, smażyć z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać masło. Podawać z frytkami i surówką z buraczków.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *