Składniki:
1 kg. świeżych truskawek
300 ml. wody
50 ml. zimnej wody (do rozpuszczenia mąki ziemniaczanej)
40 dag. cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie;
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć pokrojone truskawki do garnka, dodać cukier i wlać 300 ml. wody oraz sok wyciśnięty z cytryny. Podgrzewać całość dotąd, aż truskawki się rozgotują, ale wciąż będą w kawałkach.50 ml. zimnej wody wymieszać z mąką ziemniaczaną. Mieszankę wlać do gotujących się truskawek w garnku i miesząc, aż do zgęstnienia. Gorącą frużelinę nakładać do suchych i wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem. Pozostawić w tej pozycji aż do wystudzenia.Po wystudzeniu przenieść słoiczki do spiżarni .