FRUŻELINA TRUSKAWKOWA

Składniki:

 

1 kg. świeżych truskawek

300 ml. wody

50 ml. zimnej wody (do rozpuszczenia mąki ziemniaczanej)

40 dag. cukru

2 łyżeczki soku z cytryny

4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

Wykonanie;

 

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć pokrojone truskawki do garnka, dodać cukier i wlać 300 ml. wody oraz sok wyciśnięty z cytryny. Podgrzewać całość dotąd, aż truskawki się rozgotują, ale wciąż będą w kawałkach.50 ml. zimnej wody wymieszać z mąką ziemniaczaną. Mieszankę wlać do gotujących się truskawek w garnku i miesząc, aż do zgęstnienia. Gorącą frużelinę nakładać do suchych i wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem. Pozostawić w tej pozycji aż do wystudzenia.Po wystudzeniu przenieść słoiczki do spiżarni .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *