Składniki:
5 cytryn (50 dag)
1 kawałek świeżego imbiru (3 cm)
1 opakowanie środka żelującego (na 50 dag owoców i 1 kg cukru)
Wykonanie :
Cytryny wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać i osuszyć. Z trzech cytryn cieniutko odciąć skórkę, pokroić ją w wąskie paseczki, zalać 4 szklankami wody, dodać 1 szklankę cukru mieszając, gotować pod przykryciem 15 minut. Ze wszystkich cytryn wycisnąć sok. Imbir obrać, opukać i pokroić na plasterki. Do gotującego się syropu dodać pozostały cukier, sok cytrynowy oraz imbir.Syrop doprowadzić niemal do wrzenia, dodać środek żelujący, wymieszać i raz zagotować.Natychmiast zdjąć z ognia.Galaretkę wlać do wyparzonych słoików twist off i pozostawić do całkowitego stężenia. Następnie słoiki zakręcić.