Składniki na 6 słoików poj. 250 ml.

 

 2 kg. dyni

7 kg. cukru żelującego

sok z 2 cytryn

1 łyżeczka posiekanych listków mięty

 

Wykonanie:

 

Dynię obrać, usunąć pestki z włóknami. Miąższ pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, wlać 1,2 litra wody, gotować około 15 minut. Masę przelać na sito wyłożone lnianą ściereczką, zostawić, by wyciekł sok, miąższ dokładnie odcisnąć. Sok wystudzić. Zmierzyć 1 litr soku, wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Zagotować, stale mieszając, gotować na dużym ogniu 4 minuty. Dodać miętę. Galaretkę wlać do słoików, natychmiast zamknąć

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *