Składniki:
Ciasto:
8 jajek
8 łyżek cukru pudru
12,5 dag. orzechów włoskich
1 łyżka masła
1 łyżka tartej bułki
1 szklanka konfitur truskawkowych
Składniki:
Krem:
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
25 dag. masła
30 dag. startej czekolady,
1 łyżka migdałów
1 łyżka orzechów lub wiórków kokosowych
Wykonanie:
Żółtka dobrze utrzeć z cukrem pudrem. Dodać zmielone orzechy, tartą bułkę i pianę ubitą z białek, wymieszać. Wylać na płaską blachę wysmarowaną masłem i upiec. Po upieczeniu wyłożyć na placek konfiturę, od razu zawinąć go w rulon, podzielić na trzy części i ułożyć tak jak na zdjęciu. Do naczynia ustawionego na garnku z gotującą się wodą wbić jajko i ubijać je z cukrem pudrem, a gdy zacznie gęstnieć, dodać czekoladę, odstawić garnek z ognia i jeszcze chwilę mieszać. Utrzeć masło i połączyć z wystudzoną masą czekoladową. Pokryć ciasto kremem, widelcem zaznaczyć linie imitujące korę i oprószyć mielonymi migdałami lub orzechami.