Składniki;

Ciasto piernikowe:
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
25 dag .płynnego miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag.margaryny
2 szklani mąki pszennej

 

Wykonanie;

 

Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po 1 żółtku i pozostałe składniki. Na końcu dodać ubitą piane z białek. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180C.około 35 minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić na na pół.

Wkładka:
4 jabłka
3/4 szklanki cukru
25 dag. mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
bakalie np. rodzynki żurawina

 

Wykonanie;

 

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut. Następnie dodać bakalie, żółtka, mąkę przesianą i  wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, na koniec dodać ubitą piane z białek. Piec w temperaturze 180 C. 35 minut.

 

Masa:
25 dag. masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kwaśniej śmietany
1 cukier waniliowy

 

Wykonanie;

 

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo dodawać śmietanę , mieszać aż do połączenia się składników.Masę  podzielić na 2 części. Masa może być inna według swojego uznania.Wierzch można polać polewą czekoladową i posypać kokosem .

Przełożenie: Ciasto piernikowe , masa , wkładka ,masa , ciasto piernikowe

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *