Składniki:
25 dag. margaryny
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
3 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem i przesianą mąką, dodać żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części i upiec oddzielnie placki. w jednakowej blaszce wysmarowanej i posypanej bułką tartą.Piecz w nagrzanym piekarniku 180 C. około15-20 minut.Upieczone placki wystudzić.
Masa:
1/2 litra kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka wiórek kokosowych
3 łyżki kakao
Wykonanie:
Śmietanę utrzeć z cukrem,dodać kokos ,kakao i dobrze wymieszać . Przełożyć placki. Posmarować także wierzchnią część ciasta. Posypać kokosem. Ciasto odstawić do lodówki na noc. Najlepiej smakuje następnego dnia.