Składniki:
220 g. mąki
10 g. drożdży
280 ml. mleka
2 łyżki cukru waniliowego
1 jajko
3 łyżki masła.
Wykonanie:
Mąkę przesiej do miski, pośrodku zrób dołek, wkrusz do niego drożdże. Kilkoma łyżkami ciepłego mleka polej drożdże i wymieszaj. Odstaw na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. Gdy na rozczynie pojawią się pęcherzyki, wlej resztę mleka i dodaj cukier waniliowy. Wymieszaj, przykryj, odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce. Żółtko wymieszaj ze stopionym i przestudzonym masłem. Dodaj do podrośniętego ciasta, wymieszaj mikserem. Ciasto przykryj, odstaw na 20 min. do wyrośnięcia. Dodaj białko ubite na sztywną pianę.
Gofrownicę rozgrzej. Posmaruj tłuszczem i piecz kolejno gofry na złoty kolor. Na koniec posypać cukrem pudrem lub bitą śmietaną z owocami.