Składniki:
250 g. szklanki mąki
1 szklanka jogurtu
25 g.margaryny
2 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smarowania formy
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Margarynę włóż do rondelka i rozpuść. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Białka ubij z solą na sztywno. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej. Do miski włóż utarte żółtka, mleko, mąkę i rozpuszczoną margarynę. Wszystko wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj pianę z białek. Gofrownicę rozgrzej i posmaruj olejem. Wlej porcję ciasta i rozsmaruj. Piecz aż gofry nabiorą złotego koloru. Gotowe gofry podawaj same lub z marmoladą. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.