Składniki:

 

250 g. szklanki mąki

1 szklanka jogurtu

25 g.margaryny

2 łyżki cukru

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

olej do smarowania formy

cukier puder do posypania

Wykonanie:

 

Margarynę włóż do rondelka i rozpuść. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Białka ubij z solą na sztywno. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej. Do miski włóż utarte żółtka, mleko, mąkę i rozpuszczoną margarynę. Wszystko wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj pianę z białek. Gofrownicę rozgrzej i posmaruj olejem. Wlej porcję ciasta i rozsmaruj. Piecz aż gofry nabiorą złotego koloru. Gotowe gofry podawaj same lub z marmoladą. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *