GOFRY GRYCZANO- OWSIANE

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
1 i 1/2 szklanki mąki owsianej
2 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka miękkiego masła
szczypta soli
1 opakowanie drożdży instant (7 g. )
olej (do smarowania gofrownicy)

Wykonanie:

Suche składniki , oraz żółtka jaj połączyć, dodać podgrzane mleko ,dokładnie wymieszać .Masę odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie ubić białka ze szczyptą  soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć ja z ciastem (masa powinna  mieć  konsystencję gęstej śmietany). Nakładać porcję ciasta na rozgrzaną i delikatnie przesmarowaną olejem taflę gofrownicy. Gofry doskonale smakują zarówno podane na słodko jak i z dżemem, konfiturą, bądź świeżymi owocami, jak i w wersji wytrawnej, np. z pasztetem francuskim z wątróbek.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *