Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
1 i 1/2 szklanki mąki owsianej
2 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka miękkiego masła
szczypta soli
1 opakowanie drożdży instant (7 g. )
olej (do smarowania gofrownicy)
Wykonanie:
Suche składniki , oraz żółtka jaj połączyć, dodać podgrzane mleko ,dokładnie wymieszać .Masę odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć ja z ciastem (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany). Nakładać porcję ciasta na rozgrzaną i delikatnie przesmarowaną olejem taflę gofrownicy. Gofry doskonale smakują zarówno podane na słodko jak i z dżemem, konfiturą, bądź świeżymi owocami, jak i w wersji wytrawnej, np. z pasztetem francuskim z wątróbek.