GOLONKO PO BAWARSKU

Składniki:

3-4 golonki wieprzowe

1/2 litra piwa jasnego

1/2 litra piwa ciemnego

3 cebule

2 pory jasne części

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

2 marchewki

1 pietruszka

1/4 małego selera

papryka

sól

pieprz 4ząbki czosnku

Wykonanie:

Golonki nacieramy solą, pieprzem i papryką i czosnkiem. Wkładamy do miski obkładamy połamanymi Liścami laurowym, przykrywamy i odstawiamy na parę godzin do lodówki. Następnie obsmażamy na gorącym smalcu ze wszystkich stron .Przekładamy do brytfanki lub do żaroodpornego naczynia, a na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Oba rodzaje piwa wymieszać. Podsmażoną cebulę dodajemy do golonki, oraz pozostałe warzywa pokrojone w plasterki lub starte na grubej tarce wlewamy szklankę piwa przykrywamy i pieczemy około 2 godzin podlewając często piwem. Około 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *