Składniki:
3-4 golonki wieprzowe
1/2 litra piwa jasnego
1/2 litra piwa ciemnego
3 cebule
2 pory jasne części
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 małego selera
papryka
sól
pieprz 4ząbki czosnku
Wykonanie:
Golonki nacieramy solą, pieprzem i papryką i czosnkiem. Wkładamy do miski obkładamy połamanymi Liścami laurowym, przykrywamy i odstawiamy na parę godzin do lodówki. Następnie obsmażamy na gorącym smalcu ze wszystkich stron .Przekładamy do brytfanki lub do żaroodpornego naczynia, a na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Oba rodzaje piwa wymieszać. Podsmażoną cebulę dodajemy do golonki, oraz pozostałe warzywa pokrojone w plasterki lub starte na grubej tarce wlewamy szklankę piwa przykrywamy i pieczemy około 2 godzin podlewając często piwem. Około 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.