GÓRALSKI PRZEKŁADANIEC

Składniki:

ciasto:

1/2 kg. mąki

1/2 szklanki cukru

2 jajka

1 łyżka sody oczyszczonej

1/2 szklanki miodu

15 dag. margaryny

 

Masa:

1/2 szklanki kaszy manny

1/2 litra mleka

1 kostka masła

1 szklanka cukru pudru

kwasek cytrynowy

olejek migdałowy

olejek arakowy

1 łyżka kakao

Wykonanie:

W rondelku rozpuścić na wolnym ogniu margarynę z miodem. Do przestudzonej masy dodawać mąkę przesianą wymieszaną z sodą, ubite na parze jaja oraz cukier, po czym zagnieść ciasto jeśli ciasto zagniata się z trudem, dodać łyżkę gęstej śmietany Gotowe ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich jak najcieniej rozwałkować i piecz 15 minut w nagrzanym piekarniku.

Masa:

Kaszę ugotować na gęsto i ostudzić. Masło ucierać z cukrem, powoli dodając kaszę. Podzielić masę na połowę. Do jednej części dodać kwasek cytrynowy i olejek migdałowy, do drugiej olejek arakowy i kakao. Przełożyć placki na przemian dwoma masami. Wierzch polać polewą czekoladowa lub kakaową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *