Składniki:
ciasto:
1/2 kg. mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżka sody oczyszczonej
1/2 szklanki miodu
15 dag. margaryny
Masa:
1/2 szklanki kaszy manny
1/2 litra mleka
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
kwasek cytrynowy
olejek migdałowy
olejek arakowy
1 łyżka kakao
Wykonanie:
W rondelku rozpuścić na wolnym ogniu margarynę z miodem. Do przestudzonej masy dodawać mąkę przesianą wymieszaną z sodą, ubite na parze jaja oraz cukier, po czym zagnieść ciasto jeśli ciasto zagniata się z trudem, dodać łyżkę gęstej śmietany Gotowe ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich jak najcieniej rozwałkować i piecz 15 minut w nagrzanym piekarniku.
Masa:
Kaszę ugotować na gęsto i ostudzić. Masło ucierać z cukrem, powoli dodając kaszę. Podzielić masę na połowę. Do jednej części dodać kwasek cytrynowy i olejek migdałowy, do drugiej olejek arakowy i kakao. Przełożyć placki na przemian dwoma masami. Wierzch polać polewą czekoladowa lub kakaową.