Składniki:
4 szklanki mąki
12 i 1/2 dag. margaryny
1/4 litra gęstej śmietany
3 dag. drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Mąkę posiekać z margaryna,dodać roztarte z cukrem drożdże,śmietanę, i odrobinę soli szybko zagnieść ciasto,odstawić na1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubośc1 cm. wycinać szklanką kółka jak na pierogi,na każdy nałożyć farsz,zlepić posmarować roztrzepanym jajkiem ,ułożyć na blaszkę,piecz w nagrzanym piekarniku 200 C.około15minut. na złoty kolor (środki zlepione spinać wykałaczką ,lubią się w pieczeniu rozchylić )
Farsz:
1 kg. mięsa gotowanego(może być mieszane)
1 jajko
2 cebule
2 łyżki tłuszczu
sól
pieprz
1/2 łyżeczki tymianku(jeżeli ktoś lubi)
1/2 łyżeczki lubczyku
magi w płynie do smaku
Wykonanie:
Mięso zmielić, razem z podsmażoną cebulką,dodać jajko,przyprawy wymieszać i doprawić do smaku .Tym mięsem faszerować paszteciki.