PASZTECIKI DO BARSZCZYKU

Składniki:

 

4 szklanki mąki

12 i 1/2 dag. margaryny

1/4 litra gęstej śmietany

3 dag. drożdży

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

 

Wykonanie:

 

 

Mąkę posiekać z margaryna,dodać roztarte z cukrem drożdże,śmietanę, i odrobinę soli szybko zagnieść ciasto,odstawić na1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubośc1 cm. wycinać szklanką kółka jak na pierogi,na każdy nałożyć farsz,zlepić posmarować roztrzepanym jajkiem ,ułożyć na blaszkę,piecz w nagrzanym piekarniku 200 C.około15minut. na złoty kolor (środki zlepione spinać wykałaczką ,lubią się w pieczeniu rozchylić )

 

Farsz:

 

1 kg. mięsa gotowanego(może być mieszane)

1 jajko

2 cebule

2 łyżki tłuszczu

sól

pieprz

1/2 łyżeczki tymianku(jeżeli ktoś lubi)

1/2 łyżeczki lubczyku

magi w płynie do smaku

 

Wykonanie:

 

Mięso zmielić, razem z podsmażoną cebulką,dodać jajko,przyprawy wymieszać i doprawić do smaku .Tym mięsem faszerować paszteciki.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *